Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

Er zijn mensen die de vrije Hemelvaartsdag niet gebruiken om eens lekker uit te slapen. Sommigen staan juist voor dag en dauw op om te gaan ‘dauwtrappen’.
Dauwtrappen doe je ‘officieel’ door in de vroege ochtend met blote voeten door bedauwd gras te lopen. Hoewel dit plaatsvindt op Hemelvaartsdag, de dag waarop christenen herdenken dat Jezus terugkeerde naar de hemel, heeft het gebruik niets met het christendom te maken.

Hoe oud de traditie van het dauwtrappen precies is, is niet bekend. Vermoed wordt dat het gebruik terug gaat tot de Germaanse tijd. Volgens het volksgeloof uit die tijd had de dauw, vooral op bepaalde dagen, een magische en genezende kracht. Het ‘dauwtrappen’ was waarschijnlijk één van de Meifeesten van de Germanen. In die periode van het jaar vierden de Germanen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur.

Wie is Natuurkieker Coby?

Vorig jaar hebben we kennis kunnen maken met Coby Koops tijdens een natuurwandeling die we toen met haar hebben gemaakt door de Nagtegael en gezien hoeveel er ook in onze eigen buurt is te beleven op het gebied van de natuur. Voor wie haar nog niet kent, kijk  even op haar website www.natuurkieker.nl of neem bijvoorbeeld een kijkje op haar facebookpagina

Op verzoek van onze activiteitencommissie gaat Coby op Hemelvaartsdag met leden van de buurtvereniging ‘dauwtrappen’ op het Terhorsterzand.  Tijdens het ‘dauwtrappen’ zal Coby haar kennis van de natuur met jullie als deelnemer gaan delen en kunnen we genieten van de sfeer in de natuur als het nog vroeg is en de vogels ongetwijfeld hun liedjes zullen laten horen en wie weet wordt er ook nog wel met blote voeten door de dauw gelopen. Na afloop zorgt de activiteitencommissie voor een kopje koffie/thee en een heerlijke groentesoep. Het is de planning dat wij uiterlijk om 07.00 uur starten bij de oranje PostNL brievenbus aan de Ereprijslaan.
Wij verwachten ca. 10.30 uur terug te zijn.

Waar    : Terhorsterzand.
Kosten : Voor leden buurtvereniging € 2,– per persoon, voor niet-leden € 5,– per persoon.

Ben je geïnteresseerd? Zou je dan zo vriendelijk willen zijn om uiterlijk vrijdag 19 mei  as. onderstaande aanmelding te doen zodat wij een beetje rekening kunnen houden met het aantal deelnemers. Bij aanmelding is de betaling van de eigen bijdrage verplicht!

    Aantal volwassenen (18+)

    Aantal kinderen (t/m 18 jaar)